Wydarzenia specjalne

FILMS for FOOD świadczy usługi kuratorskie i realizuje w całej Polsce przeglądy oraz pokazy kina kulinarnego w ramach większych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. Sekcje starannie wybranych filmów dokumentalnych i fabularnych wzbogaciły program takich wydarzeń jak m.in.:

Europa na Widelcu

we Wrocławiu (dwie edycje: 2017 i 2018)

Przegląd Filmowa Europa na Widelcu pierwszy raz odbył się w 2017 roku. Ekipa FfF została zaproszona do współpracy przy 9. edycji jednego z największych festiwali kulinarnych w Polsce przez Urząd Miasta Wrocław oraz ówczesnego dyrektora artystycznego imprezy, Piotra Bikonta. Przegląd odbył się w dniach 1-3 czerwca 2017 w Kinie Nowe Horyzonty a w programie znalazły się m.in. „Uczta Babette”, „W obronie jedzenia”, czy „Natura, kobiety i wino”, a także liczne spotkania, m.in. z udziałem Roberta Makłowicza, Piotra Bikonta czy degustacja win z Dolnego Śląska (Wzgórza Trzebnickie i Winnica Jakubów). Wszystkie poczęstunki dla widzów inspirowane filmami przygotował Mariusz Kozak, szef kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu.

Kolejna edycja Filmowej Europy na widelcu odbyła się w 2018 roku. Przegląd otworzył uroczysty premierowy pokaz filmu „Bar Schumanna” w sali klubowej wrocławskiego Hotelu Monopol. To dokument o kulturze koktajlowej i najsłynniejszych barach na całym świecie, który wzbogaciła dyskusja z Robertem Makłowiczem oraz przedstawicielami lokalnego środowiska barmańskiego i pokazy barmańskie. W programie znalazły się również dokumenty „Alain Ducasse – kuchenne wyzwania”, jak również kino azjatyckie: „Tampopo”, japoński ramen-western oraz „Jiro śni o sushi”, dedykowane pamięci tragicznie zmarłego Piotra Bikonta, który był wielkim miłośnikiem tamtejszej kinematografii. Seanse wzbogaciły dyskusje z przedstawicielami polskiego świata gastronomii, m.in.: Justyną Słupską Kartaczowską (restauracja jadka), Justyną Adamczyk (przewodnik GM Polska), Markiem Tretynem (FoodSnob), Moniką Winny (Osiem Misek), czy dr Moniką Szyszką (z Pracowni Języka Japońskiego) oraz Piotrem Czerkawskim (wrocławskim krytykiem filmowym). Dyskusje po seansach w Kinie Nowe Horyzonty prowadzili Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD oraz Agnieszka Szydziak (Have a Bite), czy Daria Pawlewska (KUKBUK).

Sekcja kulinarna na Podlasie Slow Fest

w Supraślu (dwie edycje: 1.07-15.09 2017 i 30.06-12.08 2018)

PSF to interdyscyplinarny festiwal realizujący idee ruchu slow, dający możliwość kontaktu ze sztuką w otoczeniu natury. SlowFest jest skierowany do osób poszukujących kameralnych wydarzeń kulturalnych, wyciszenia oraz alternatywnych form spędzania wolnego czasu. Festiwal z założenia ma być rozciągnięty w czasie – pierwsza edycja trwała dwa i pół miesiąca, a druga półtora. Codziennie odbywało się jedno lub dwa artystyczne wydarzenia dziennie, co sprzyjało uważniejszemu odbiorowi sztuki oraz kontemplacji. SlowFest prezentuje dorobek niekonwencjonalnych artystów z różnych stron świata, a jednocześnie kładzie nacisk na współpracę z twórcami z Podlasia i podlaskimi instytucjami kultury oraz aktywne uczestnictwo miejscowej społeczności.

Głównym punktem sekcji kulinarnej PSF było kilkanaście kolacji inspirowanych filmami, warsztaty kulinarne, degustacje przygotowane przez szefów kuchni z całej Polski przede wszystkim w festiwalowej restauracji Prowincja. Lokalną koordynatorką wydarzeń kulinarnych jest Joanna Jakubiuk, podlasianka, promotorka regionalnych smaków, kuchmistrzyni. Kolację inspirowaną “Ucztą Babette” przygotowali Justyna Słupska Kartaczowska (wrocławska jadka) i Marcin Popielarz (Biały Królik, Gdynia), a po “Slow Food Story” kolację przygotowało kilku najlepszych szefów kuchni z regionu, m.in Łukasz Rakowski z hotelu Cristal w Białymstoku, czy Michał Arciszewski (Prowincja, Supraśl). Robert Trzópek (Bez Gwiazdek, Warszawa) zainspirowany kuchnią restauracji Noma w Kopenhadze zaprosił na kolację po pokazie “Noma: My Perfect Storm”. Krzysztof Rabek (Odette, Warszawa) i Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa) przygotowali kolację pod hasłem Zioła… Natura… Smak…, inspirowaną spektaklem wziołowstąpienie Teatru Wierszalin.

FILMS for FOOD na Poznań Food Days 2017

W dniach 11 -13 sierpnia w poznańskim Kinie Pałacowym odbył się festiwal FILMS for FOOD Poznań. Był to przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, któremu towarzyszyły poczęstunki dla widzów i inspirowane filmami kolacje.

Wydarzenie było elementem programu POZNAŃ FOOD DAYS, nowej inicjatywy kulturalno-kulinarnej stolicy Wielkopolski. W ramach tej pierwszej edycji można było wziąć udział nie tylko w pokazach filmów o jedzeniu ale też w kolejnej edycji znanego wszystkim Festiwalu Dobrego Smaku, warsztatach kulinarnych czy skorzystać z oferty restauracji w Poznaniu i okolicach, które z okazji POZNAŃ FOOD DAYS przygotowały specjalne menu oraz przekąski regionalne w konwencji tapas.

FILMS for FOOD Poznań trwało trzy dni a wśród zaprezentowanych filmów znajdą się między innymi głośny dokument „Czerwona obsesja” odsłaniający kulisy światowego rynku wina, „Mrówki na krewetce” dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu „W obronie jedzenia” Michaela Pollana. Każdego wieczoru można też było wziąć udział w specjalnych filmowych kolacjach, których menu powstało z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami. Restauracja THE TIME z centrum Młyńska 12 zaserwowała kolację przygotowaną w oparciu o film „Czerwona obsesja”, a restauracja Szarlotta przygotowała kolację zainspirowaną filmową opowieścią o „Łowcach owoców”. Na zakończenie przeglądu, w niedzielę restauracja Concordia Taste zaserwowała ucztę z owoców morza po pokazie filmu „Małże i miłość”.

Głodnemu film na myśli

Konferencja naukowa (13-14 października 2017, Warszawa)

FILMS for FOOD współtworzyło interdyscyplinarną konferencję naukową, która odbywała się na Uniwersytecie SWPS. Opiekunem merytorycznym projektu była Aleksandra Drzał-Serocka. Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD przygotowali prezentację swojego projektu i opowiedzieli o filmach kulinarnych ze swojej oferty, a konferencji towarzyszył też specjalny pokaz filmu “Uczta Babette” zorganizowany w Kinie Muranów.

Opis SWPSu

Celem konferencji była refleksja nad obecnymi w filmie reprezentacjami jedzenia. Interesowało nas kino niezależnie od czasu i miejsca produkcji, zarówno fabularne, jak i dokumentalne, z ewentualnym rozszerzeniem tematyki także o inne formy audiowizualne (np. seriale); nie tylko produkcje określane mianem food films, w których kulinaria stanowią główny temat, ale też te, w których związane z jedzeniem sceny są nieliczne, ale „intensywne znaczeniowo” i istotne dla rozwoju fabuły. Chcemy, by konferencja miała wymiar interdyscyplinarny, dlatego do udziału zapraszamy zajmujące się zagadnieniem jedzenia osoby reprezentujące różne dyscypliny i perspektywy badawcze:kulturoznawców, filmoznawców, socjologów, antropologów, historyków… Interesuje nas bowiem kino widziane przez pryzmat kulinariów, ale też możliwość wykorzystania filmowych kulinariów w dramaturgii i charakterystyce postaci, czy wreszcie – filmowe jedzenie jako odzwierciedlające społeczny, kulturowy i historyczny kontekst, w którym film powstał lub który wyznacza ramy świata przedstawionego.

Gościnność

premiera książki, pokaz filmu “Knife Skills” i dyskusja

FILMS for FOOD to nie tylko pokazy filmów, dyskusje i degustacje. Ekipa FILMS for FOOD przygotowuje również wydarzenia bardziej interdyscyplinarne. W kwietniu 2018 punktem wyjścia do organizacji wydarzeń w Kinie Muranów była wyjątkowa publikacja. Wspólnie z Patrycją Siwiec i Adamem Pawłowskim – autorami książki “Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” zorganizowaliśmy premierę pierwszej na polskim rynku książki, która porusza zagadnienie odpowiedniego serwisu w restauracjach. To poradnik biznesowy napisany w lekkiej i przystępnej formie, z wieloma barwnymi przykładami, wywiadami i anegdotami. W ramach wydarzenia w Muranowie zorganizowaliśmy również pokaz krótkometrażowego filmu “Knife Skills”, dokumentu nominowanego w ubiegłym roku do Oscara.

Jak to jest stworzyć francuską restaurację na najwyższym poziomie? Czy może się to udać jeśli załogę stanowić będą w większości kobiety i mężczyźni, którzy dopiero co opuścili więzienie? „Knife Skills” przedstawia gorączkowe przygotowania do otwarcia fine-diningowej restauracji Edwins w Cleveland i odważnego projektu resocjalizacyjnego.
Po pokazie i dyskusji z autorami książki oraz czołowymi przedstawicielami branży gastronomicznej zaprosiliśmy widzów i gości na poczęstunek przygotowany przez Adama Chrząstowskiego z restauracji Ed Red oraz kieliszek wina od Centrum Wina.

Białe Czerwone Festiwal Wina Polskiego

24–25.06 2018 w Fortecy u Kręglickich była się I edycja Białe Czerwone Festiwal Wina. Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina zaangażowanych w odbudowę kultury winiarskiej w Polsce: restauratorów, winiarzy i dystrybutorów wina. W ramach wydarzeń towarzyszących festiwalowi, ekipa FILMS for FOOD przygotowała w Kinie Muranów dwa pokazy filmów o winie: “Somm” i “Natura, kobiety i wino”, a pokazom towarzyszyły spotkania z przedstawicielami branży winiarskiej uczestniczącymi w całym festiwalu.