Noma

My Perfect Storm

reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 100′

Film Pierra Deschamps to opowieść o miejscu, do którego pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt René Redzepiego – jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Japonii i Australii. Akcja filmu kończy się pod koniec 2015 roku.

Pod koniec lutego 2017, po 14 latach działania, restauracja Noma zamknęła się w dotychczasowej formule.Wiosną kolejnego roku szef kuchni René Redzepi oraz większość jego dotychczasowej ekipy zorganizowała swój pop-upem w Tulum, w Meksyku. Natomiast w lutym 2018 na obrzeżach Kopenhagi uruchomiona została nowa Noma, w formie miejskiej farmy.

ZWIASTUN