Chef Flynn

najmłodszy kucharz świata

reż. Cameron Yates USA 2018, 82′

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park
i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem w Nowym Jorku.
Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak – w wielkim skrócie – przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień.

To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.
Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. “Chef Flynn” serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.
Światowa premiera filmu “Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” odbyła się w lutym 2018 podczas Sundance Film Festival zaś premiera europejska miała miejsce w ramach sekcji Kina Kulinarnego na Berlinale International Film Festival. W Polsce pokazy premierowe zaplanowane są podczas American Film Festival 23 i 27 października tego roku.

ZWIASTUN

FLYNN McGARRY

w Polsce

AUDYCJA RADIOWA

ARTYKUŁ