O nas

FILMS for FOOD to firma dystrybucyjna która łączy świat filmu z kulinariami. Koncentrując się na tematyce jedzenia i towarzyszących mu rytuałach twórcy FILMS for FOOD chcą rozwijać kulturę kulinarną w Polsce – a film traktują jako narzędzie edukacji i nośnik zmian społecznych.

FILMS for FOOD to pokazy najlepszych filmów kulinarnych (dokumentalnych i fabularnych) oraz spotkania z ekspertami, szefami kuchni, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i naukowcami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy i warsztaty kulinarne, czy rozmaite działania artystyczne.

FILMS for FOOD prezentuje swoje filmy zarówno w regularnej dystrybucji kinowej jak i w formie cyklu wędrującego po najlepszych kinach oraz przestrzeniach artystycznych w całej Polsce. Firma zainaugurowała swoją działalność w listopadzie 2016 organizując polską premierę „Noma: My Perfect Storm” – filmu o René Redzepim, szefie kuchni słynnej restauracji Noma w Kopenhadze. Warszawski pokaz uświetniło spotkanie z kucharzami, którzy współpracowali z Redzepim, zaś w restauracjach Bez Gwiazdek i Atelier Amaro odbyły się specjalne kolacje inspirowane filmem i kuchnią Nomy. W ramach cyklu prezentowane są m.in.: „W obronie jedzenia”, zrealizowany w oparciu o bestsellerową książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana, „Boginie jedzenia” o kobietach działających w światowej gastronomii, „Film o kawie”, „Czerwona obsesja”, o winach ze słynnego regionu Bordeaux i kulisach międzynarodowego przemysłu winiarskiego czy klasyczne fabuły takie jak słynna duńska „Uczta Babette”, czy japońskie „Tampopo”.

Firma organizuje też przeglądy kina kulinarnego w ramach różnych festiwali kulinarnych i kulturalnych w całej Polsce, m.in. Europa na Widelcu, Warszawski Festiwal Kulinarny czy Podlasie Slow Fest.

Głód mięsa

Film o kawie

Czerwona obsesja

9 listopada do regularnej dystrybucji FILMS for FOOD trafił najnowszy film „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” – wciągający dokument przedstawiający postać Flynna McGarrego, cudownego dziecka amerykańskiej gastronomii, który w wieku 13. lat znalazł się na okładce magazynu The New York Times, a w tym roku, mając zaledwie 19 lat, otworzył w Nowym Jorku własną restaurację, Gem. Reżyser, Cameron Yates stworzył klasyczną opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, wzmocnioną postacią matki Flynna, Meg, która na potrzeby filmu udostępniła obszerne domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.

zespół

FILMS for FOOD